Новопсковське районне територіальне медичне об'єднання

"Небезпека отруєння грибами"

За інформацією Державної установи «Луганський обласний лабораторний центр МОЗ України» за період з 09.06.18р по 12.06 18р. значно збільшилась кількість випадків отруєння населення дикорослими грибами. За цей час зареєстровано десять випадків отруєння населення, з яких двоє дітей. Одна особа в наслідок отруєння загинула.

Мало знайдеться таких людей, які не люблять ласувати грибами. Для багатьох збирання грибів – це захопливе полювання, яке іноді називають «тихим». Але не всі добре розуміють, що з вживанням грибів потрібно бути дуже обережним.

Основні причини отруєнь:

  • вживання отруйних грибів;
  • неправильне приготування умовно їстівних грибів;
  • вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
  • вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації.

    Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

                                                Забороняється збирати гриби:

  • якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не здавалися;
  • поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно-небезпечних зонах;
  • з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;
  • ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
  • не куштуйте сирі гриби на смак;
  • ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти; усі сумнівні – викидайте; нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом – викидайте; гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку;
  • гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута;
  • при обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте; лише тоді гриби можна варити або смажити;
  • не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок;
  • гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються; у взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння;
  • значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин; якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статись отруєння;

Перша допомога при отруєнні грибами:
    У хворих, що отруїлися грибами, спостерігаються такі спільні ознаки недуги: болить усередині, розладнується шлунок, нудить, починається блювота, людина відчуває загальну слабкість. Спостерігається також зміна зіниць. Одна стає вужча, друга ширша. Буває, що іноді у хворого з’являються зорові і слухові галюцинації, конвульсії, марення. Після збудження наступає втрата свідомості, при цьому спостерігається посмикування деяких м’язів.

  • викличте "Швидку медичну допомогу";
  • одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими;
  • після надання первинної допомоги дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
  • з'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

Забороняється:

• вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику; 
• займатися будь-якими іншими видами самолікування

Увага! Ні в якому разі не довіряйте народним способам визначення отруйності грибів:

  • усі їстівні гриби мають приємний смак;
  • усі гриби в молодому віці їстівні;
  • отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний;
  • личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів;
  • опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби;
  • цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні;
  • отрута з грибів видаляється після кип'ятіння протягом кількох годин;
  • сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах.

 

Збираючи гриби будьте надзвичайно обережними,

отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.

 

 

Лікар-інфекціонистНовопсковського РТМО

Нестеренко Н.В.